Nyilván tartanak…

2013.07.22. 18:30

Írásbeli kérdéssel fordultam Pintér miniszter úrhoz, a nemzetközi biztosítékokat kiverő, Snowden nevével fémjelzett megfigyelési botránnyal kapcsolatban. 

Nos, ha valakit a belügyminiszter válasza megnyugtat, gyorsan forduljon orvoshoz. Kimondottan Magyarországra irányuló tevékenységet eleddig nem észleltek a szolgálatok, ám az amerikai kapacitásokat (és a szinte kielégíthetetlen kíváncsiságot, teszem hozzá) ismerve magyar emberek érintettsége nem kizárható. Tehát a bizalom és a közös érdekek „mentén” meg se kérdeztük minderről az amerikaiakat. Világos, ugye? Szinte az egész világ zeng ettől az arcátlanságtól, ám mi nyugodtak vagyunk, ugyanis két olyan jogszabályunk is van, amely tutira megvéd bennünket mindenféle ármánytól. A partnerszolgálatokat sem kérdezzük meg az együttműködés jegyében, azaz mentén, mert mi tudjuk, amit tudunk. Nagyjából a semmit. Se kíváncsiskodás, se óvintézkedések, se különösebb figyelem. Semmi kapkodás. Olyan biztonságban vagyunk, mint édesanyánk óvó karjai között. A tudatlanság édes önfeledtségében.

Nagyszerű dolog ez a boldog ráhagyatkozás a nagy szövetséges irántunk való odaadására, láttunk már ilyet, ám a körülményeket ismerve, egy kis gyanakvás nem ártana. Legalább egy lábjegyzet erejéig egy óvatos kérdés talán nem járna fegyelmivel, mondjuk, amikor az Egyesült Államok demokráciából és emberi jogokból osztályozza nagyjából a mindenséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://milelajos.blog.hu/api/trackback/id/tr795418928

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nyilván tartanak… 2013.07.23. 12:26:02

Világos, ugye? Szinte az egész világ zeng ettől az arcátlanságtól, ám mi nyugodtak vagyunk, ugyanis két olyan jogszabályunk is van, amely tutira megvéd bennünket mindenféle ármánytól.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.07.24. 14:06:58

Pintér Sándor a szó szoros értelmében véve nem hazudik, ugyanis kimondottan Magyarországot célozva az USA titkosszolgálatai nem végeznek megfigyelést. Az alapján, amit ma tudni lehet a történetről, az USA titkosszolgálatai igyekeznek a világon mindenkiről minden elérhető adatot begyűjteni - azaz a megfigyelés totális jellegű, nem irányult kimondottan egyetlen ország ellen sem.

Arról pedig, hogy mennyire őszinte az egyes európai országok vezetőinek döbbenete a fejleményekkel kapcsolatban, hadd linkeljek be egy cikket, ami a Spiegel angol nyelvű online változatában jelent meg pár napja: t.co/giTZGV5AKi
Tömören, arról van szó a cikkben, hogy a Spiegel birtokába jutott dokumentumok szerint a német kormány nemhogy tudott az amerikaiak tevékenységéről, hanem a német titkosszolgálat szorosan együtt is működött ebben velük. Nagyon meglepne, ha más országok esetében ez másként volna, ez pedig azt jelenti, hogy a vezetőinkre csak annyiban számíthatunk ezügyben, amennyiben sikerül kellő nyomást gyakorolni rájuk. A Spiegel cikkben például azt fejtegetik, hogy ezek a legújabb fejlemények Merkel újraválasztását is fenyegethetik akár.
süti beállítások módosítása